Natura csicseriborsó
A csicseriborsó (Cicer aretinum) magas fehérje és keményítőtartalmú növény. Régebben sok éhezőt mentett meg az éhhaláltól.
Ma is kedvelt étel a Földközi-tenger környéki országokban, például a Közel-Keleten, Sziciliában, stb. A többi hüvelyeshez képest több C vitamint, (mely tényezőnek a csíráztatásban van jelentősége) és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz.
Készülhet belőle leves, főzelék, szendvicskrém, hagyományos mediterrán „humusz-krém”, töltelék… stb.
Célszerű előző éjszaka beáztatni, hogy a főzési idő lerövidüljön. A babhoz, lencséhez hasonlóan készíthető el. 1 csésze csicseriborsó 4 csésze vízben főzve. Az áztatólevet kiönteni!
Ajánlott adagolás
A megfelelő elkészítéshez és a tápanyagok optimális kihasználásához a csicseriborsót ajánlott áztatni egy éjszakán át, majd friss vízben főzni. Az elkészített csicseriborsó különféle ételekhez adható, beleértve a salátákat, leveseket, vagy akár önmagában is fogyasztható köretként.
Hatóanyagok
- Magas fehérjetartalom
- Kiemelkedő keményítőtartalom
- C-vitamin
- Vas
Összetevők
100% természetes csicseriborsó
További hatóanyag információk
A csicseriborsó tápértéke
A csicseriborsó tápanyagokban gazdag hüvelyes, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, mely elengedhetetlen az izomzat karbantartásához és építéséhez. Keményítőtartalma nagyban hozzájárul az energiaszint emeléséhez, kitűnő választás lehet sportolók és egészséges életmódot követők számára.
C-vitamin tartalom
A csicseriborsó kiváló C-vitamin forrás, amely támogatja az immunrendszer megfelelő működését, és segíti a vas felszívódását az emberi szervezetben. A csíráztatás során felszabaduló C-vitamin hozzájárul a frissítő és energetizáló hatásához is.
Vasban gazdag
Vasban gazdagsága révén a csicseriborsó fontos szerepet játszik a vérképzésben és az oxigén szállításában a sejtekhez. Az étrendbe való beillesztése jótékony hatással lehet a fáradékonyság csökkentésére és az egészséges anyagcsere fenntartására.
Kulturális érdekességek
A csicseriborsó több kultúrában alapvető összetevőként van jelen. A Közel-Keleten, például a humusz alapanyaga, míg Indiában számos curry- és dhal-recept főszereplője. Ezen ételek különböző fűszerezése növeli a csicseriborsó antioxindáns hatását, és új, izgalmas ízvilágokat tárhat fel.
Kreatív felhasználási ötletek
A csicseriborsót nem csak hagyományos ételekben használhatjuk fel. Sütőben ropogósra süthetjük fűszerekkel, mely így kitűnő egészséges snack lehet. Krémesítve, citrommal és olívaolajjal keverve egyszerű, de ízletes pác vagy salátaöntet készíthető belőle.
Az elkészítés művészete
A csicseriborsó előkészítése pár lépésből áll. Először áztassuk be, majd főzzük puhára. Ezt követően bármilyen módon felhasználható, legyen szó akár levesek, saláták vagy pürék elkészítéséről. Az ízesítési lehetőségek száma szinte végtelen, így a csicseriborsó minden étkezést színessé és különlegessé tesz.


