L karnitin: a húsból izolált molekula az egészségünk szolgálatába állítva
Felfedezése eredetileg a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor orosz tudósoknak először sikerült izolálniuk a vegyületet húsból. Az L karnitin elnevezés is innen ered: a laton caro, azaz hús szóból. Kezdetben csak egy újabb tápanyagként gondoltak rá, mára a tudomány által is elismert jótékony hatásai vitán felül állnak.
3.130 Ft Original price was: 3.130 Ft.2.660 FtA jelenlegi ár: 2.660 Ft.
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Az L karnitin sokat tesz az emberi szervezet egyensúlyáért
Ez a vegyület nélkülözhetetlen a testünknek, mivel lehetővé teszi a zsírsavak szállítását a mitokondriumokba, ahol azok végül energiává alakulnak. Ez a folyamat nagyon intenzív fizikai megterhelés során lehet kritikusan fontos.
Nem véletlen, hogy napjainkra különféle, ezt a molekulát tartalmazó étrend-kiegészítők egyre népszerűbbé válnak és egyre szélesebb körben alkalmazzák ezeket.
Tudatos életmód, természetes doppingszer: az L karnitin a sportolók kedvence
A tudatos életmódot követők, különösen a hivatásos és hobbi szinten edző sportolók körében kiemelkedő a népszerűsége.
Ez nem meglepő, mivel ez a vegyület jelentősen fokozza a fizikai teljesítményt, segít az izmok gyors regenerációjában, valamint a testzsír csökkentésében. Az L karnitin az izmok energiaellátását támogatja, így javíthatja az edzések hatékonyságát és kitartást biztosíthat az intenzív terhelések során.
Azonban fontos kiemelni, hogy nem csak sportolók számára lehet ajánlott a szedése, ugyanis idős korban is fontos szerepet tölthet be a sejtszintű energiaháztartás fenntartásában.
Életszakaszok, amikor kiemelten fontos lehet az L karnitin pótlása
Fiatal felnőttkorban a szervezet még képes elegendő L karnitin előállítására, ám az életkor előrehaladtával ez a képesség csökken.
Idősebb korban és krónikus betegségek esetén - például cukorbetegség fennállásakor - különösen fontos lehet a pótlás. Az energiaszint csökkenése, az izomgyengeség és a szellemi fáradékonyság mögött gyakran állhat az L karnitin hiányából fakadó állapot.
Lehetséges szerepe egyes betegségek megelőzésében
Ma már egyre több tanulmány áll rendelkezésre arról, hogy az L karnitin egészségügyi hatásai milyen pozitív változásokat idézhetnek elő a szervezetünkben. Ígéretes eredményeket mutattak ki a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának csökkentésében, valamint a metabolikus szindróma kezelésében.
A cukorbetegség kapcsán nem zárható ki, hogy az L karnitin javíthatja az inzulinérzékenységet, valamint csökkentheti az oxidatív stresszt.
Az L karnitin hatását segítő elengedhetetlen mikrotápanyagok
A leghatékonyabb felszívódás érdekében célszerű lehet más mikrotápanyagokkal együtt alkalmazni. A C vitamin és a B6 vitamin kulcsszerepet játszanak a szervezetben zajló karnitin-szintézisben.
A vas nélkülözhetetlen a sejtek alapvető oxigén ellátásához, a magnézium pedig az energia-anyagcserét irányítja. Ezen kívül a Q10 koenzim is remek kiegészítő lehet, mert a sejtszintű folyamatokat támogatja, ezáltal javítva az L karnitin felszívódását, így annak hatékonyságát.
Ez a vegyület tehát nem csak sportolók számára lehet egy általános erőnlét és egészséget megőrizni segítő természetes alternatíva, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségéről gondoskodni különböző L karnitin tartalmú étrend-kiegészítők formájában.