A K2 vitamin miben van? Fedezd fel a legjobb forrásokat!

A K2 vitamin miben van? Fedezd fel a legjobb forrásokat!

Miért fontos rálelni, hogy a K2 vitamin miben van?

Szevasztok, vitaminvadászok! Ha valaha is kíváncsiak voltatok rá, hogy a K2 vitamin miben van jelen a legnagyobb mennyiségben, akkor most jó helyen jártok. Nem vagyok dietetikus, csak egy huszonéves, aki elkezdte kutatni ezt a témát, miután egy vérképemen látszott, hogy alacsony a D-vitamin szintem, és az orvosom egyből a K2-vel kezdett dobálózni. Nem értettem, miért, és nem tudtam, hogy a K2 vitamin miben van a leghatékonyabb formában jelen, de jobban beleástam magam, és most itt vagyok, tele infóval, amit megosztanék veletek is.

A K2-vitamin egy igazi dark horse a vitaminok világában – sokan még csak nem is hallottak róla, pedig kiemelten fontos a csontjaink egészségéhez és a szív-érrendszerünk védelméhez. Ellentétben a K1-vitaminnal, amely főleg zöld leveles zöldségekben található, a K2 leginkább állati eredetű élelmiszerekben és fermentált ételekben fordul elő. De nézzük konkrétan, hogy a K2 miben van leginkább!

Nattó – A japán szuperétel, ami mindent visz

Emlékszem, amikor először találkoztam a nattóval – őszintén, nem volt szerelem első látásra. Ez a fermentált szójababból készült japán étel kicsit olyan, mintha a szójabab és a sajt egy bizarr randin találkozott volna, és létrehozták volna ezt a nyúlós, erős szagú valamit. De ha K2-vitamin forrást keresünk, akkor ez AZ ÉTEL, amit be kell iktatni az étrendünkbe.

A nattó egyszerűen verhetetlenül vezeti a K2-vitamin források listáját, köszönhetően a Bacillus subtilis baktériumnak, amely a fermentálás során K2-vitamint termel. Egy kis adagban (100 grammban) akár 1000 mikrogramm K2-vitamin is lehet – ez körülbelül tízszerese annak, amit egy nap alatt ajánlott bevinni!

Bevallom, elég meredek volt az első nattó-kóstolás, de miután kicsit kutakodtam, rájöttem, hogy rizzsel, hagymával és szójaszósszal tálalva már egész baráti. Azóta hetente egyszer beiktatom, és szinte érzem, ahogy a csontjaim ujjonganak.

A K2 miben van: nattó

K2 vitamin miben van a tejtermékek közül?

Aki nem bírja a nattót (megértem, srácok, komolyan), annak jó hír, hogy a K2-vitamin más finomságokban is megtalálható. A sajtok például remek források, de – psszt, itt jön a csavar – nem mindegyik sajt egyformán értékes ebből a szempontból.

K2 vitamin miben van a sajtok közül?

A kemény és érlelt sajtok vezetik a listát K2-vitamin tartalom szempontjából. A gouda, az ementáli, a brie és a camambert igazán gazdagok benne. A gouda például 100 grammonként akár 75 mikrogramm K2-vitamint is tartalmazhat, ami már önmagában fedezi a napi ajánlott bevitelt.

Egyik kedvenc nassolnivalóm mostanában a vékonyra szeletelt gouda sajt egy kis mézzel és dióval – isteni kombó, és közben tudom, hogy a K2-vitamin mennyiségem is szépen alakul.

A sajtkészítés módja számít

Amit észrevettem, amikor utánajártam, hogy miben van K2 vitamin, hogy a hagyományos módon, hosszabb érleléssel készült sajtokban sokkal több van jelen belőle, mint a gyorsan, ipari módszerekkel gyártott társaikban. Ezért, ha lehet, érdemes kézműves vagy farmról származó sajtokat választani – nem csak a K2-vitamin miatt, hanem mert általában sokkal ízletesebbek is.

A K2 vitamin miben még?

A nattón és a sajtokon kívül is vannak meglepően jó K2-vitamin források:

Fermentált zöldségek – Savanyú, de hasznos

A koreai kimchi, a német sauerkraut vagy a jó magyar kovászos uborka mind-mind tartalmaz K2-vitamint, köszönhetően a fermentálási folyamatnak. Nem olyan mennyiségben, mint a nattó, de rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk a megfelelő K2-vitamin szinthez.

Tavaly kezdtem el házilag kimchit készíteni, és nem csak azzal jártam jól, hogy imádom az ízét, hanem a K2-vitamin bevitelem is nőtt. Win-win, nem?

A K2 miben van: kimchi

A K2 vitamin miben van az állati belsőségek választékában?

Oké, ez nem mindenkinek lesz szimpi, de az igazság az, hogy a máj, főként a libamáj, jelentős mennyiségű K2-vitamint tartalmaz. Ugyanígy a tojássárgája is, főleg ha a tyúkok szabadon éltek és természetes táplálékot fogyasztottak.

K2-vitamin kiegészítők – Megéri vagy sem?

Amikor elkezdtem a K2-vitamin-vadászatot, természetesen felmerült bennem a kérdés: nem lenne egyszerűbb csak bekapni egy tablettát, mint ennyit monitorozni, hogy a K2 vitamin miben van? Nos, a válasz összetett.

Mikor érdemes K2-vitamin kiegészítőt szedni?

Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, ha nem szereted a fermentált ételeket, vagy ha orvosod D-vitamin kiegészítést javasolt (mint nekem), akkor érdemes lehet K2-vitamin kiegészítőt is szedni. A K2 segíti a D-vitamin megfelelő hasznosulását és megakadályozza, hogy a kalcium rossz helyen (pl. az erekben) rakódjon le.

Én K2 D3 vitamint szedek, MK-7 formában, ami a legjobban hasznosuló változat. De ez nem helyettesíti a változatos étrendet!

A K2-vitamin különböző formái – Nem mind egyenlő

Amit sokan nem tudnak, hogy a K2-vitaminnak több formája létezik, amelyeket „MK” rövidítéssel és egy számmal jelölnek (pl. MK-4, MK-7).

MK-4 vs. MK-7 – Melyik a jobb?

Az MK-4 főleg állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg az MK-7 inkább a fermentált ételekben. Az MK-7 hosszabb ideig marad a szervezetben, így általában hatékonyabbnak tartják. Nem véletlen, hogy a nattó, ami MK-7-ben gazdag, annyira értékes K2-vitamin forrás.

Miért fontos, hogy megtudjuk, hogy a K2 vitamin miben van?

Szóval, most már tudjuk, hogy a K2 vitamin miben van legnagyobb mennyiségben, de miért is olyan lényeges ez?

Csontegészség és szív-érrendszer védelem

A K2-vitamin fő feladata, hogy segítse a kalcium megfelelő beépülését a csontokba, és megakadályozza, hogy az erekben rakódjon le. Ez szuperfontos a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.

Egy tanulmány szerint a megfelelő K2 vitamin bevitel akár 50%-kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát! Ez azért nem semmi, igaz?

D-vitaminnal szoros kapcsolatban

A K2- és a D-vitamin együtt dolgoznak – a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, a K2 pedig gondoskodik arról, hogy ez a kalcium a megfelelő helyre kerüljön. Ezért is kérdezett rá az orvosom a K2-re, amikor kiderült, hogy D-vitamin hiányom van.

K2-vitamin a modern étrendben – Miért van hiány?

Érdekes módon, a modern feldolgozott étrend egyik következménye, hogy sok embernek K2-vitamin hiánya van anélkül, hogy tudna róla. Mivel a K2 főleg fermentált és hagyományos módon készült élelmiszerekben található, a modern, steril ételek előtérbe kerülésével a K2-bevitelünk jelentősen csökkent.

Nagyszüleink még rendszeresen ettek házi savanyúságot, háztáji állatok tojását, házi készítésű sajtokat – mind kiváló K2-források. Mi pedig csodálkozunk, hogy miért nő a csontritkulás és a szív-érrendszer betegségeinek aránya…

A K2 vitamin miben van: étrend-kiegészítővel is bevihető a szervezetbe

K2-vitamin bevitel a gyakorlatban – Tippek és trükkök

Most, hogy már tudjuk, hogy a K2 vitamin miben van, nézzük, hogyan tudjuk egyszerűen beilleszteni az étrendünkbe:

  1. Iklass be heti 1-2 alkalommal K2-ben gazdag sajtokat (gouda, brie, camambert)
  2. Ha bevállalós vagy, próbáld ki a nattót
  3. Készíts házi fermentált zöldségeket – egyszerűbb, mint gondolnád!
  4. Válassz szabadtartású tyúkoktól származó tojást
  5. Fontold meg a K2-vitamin kiegészítő szedését, különösen ha D-vitamint is szedsz

Én személyesen a sajt + kimchi + tojás kombót preferálom, a nattót csak ritkábban fogyasztom (még dolgozom a kapcsolatunkon).

Összegzés – A K2 vitamin miben van a leghatékonyabb formában?

Fentebb írtam, hogy a K2 vitamin miben van leginkább: fermentált ételekben (főként a nattóban), érlelt sajtokban, állati belsőségekben és bizonyos mértékben a fermentált zöldségekben van jelen. A modern étrendben sajnos sokszor hiányzik, pedig rendkívül fontos a csontok és a szív-érrendszer egészségéhez.

Ha pedig étrend-kiegészítő használata mellett döntesz, nézz szét webshop kínálatunkban, ahol számtalan minőségi és hatékony kombinált készítményeket is találsz!

Ezeket a készítményeket ajánljuk:

Olvass még cikkeinkből: