Miért fontos rálelni, hogy a K2 vitamin miben van?
Szevasztok, vitaminvadászok! Ha valaha is kíváncsiak voltatok rá, hogy a K2 vitamin miben van jelen a legnagyobb mennyiségben, akkor most jó helyen jártok. Nem vagyok dietetikus, csak egy huszonéves, aki elkezdte kutatni ezt a témát, miután egy vérképemen látszott, hogy alacsony a D-vitamin szintem, és az orvosom egyből a K2-vel kezdett dobálózni. Nem értettem, miért, és nem tudtam, hogy a K2 vitamin miben van a leghatékonyabb formában jelen, de jobban beleástam magam, és most itt vagyok, tele infóval, amit megosztanék veletek is.
A K2-vitamin egy igazi dark horse a vitaminok világában – sokan még csak nem is hallottak róla, pedig kiemelten fontos a csontjaink egészségéhez és a szív-érrendszerünk védelméhez. Ellentétben a K1-vitaminnal, amely főleg zöld leveles zöldségekben található, a K2 leginkább állati eredetű élelmiszerekben és fermentált ételekben fordul elő. De nézzük konkrétan, hogy a K2 miben van leginkább!
Nattó – A japán szuperétel, ami mindent visz
Emlékszem, amikor először találkoztam a nattóval – őszintén, nem volt szerelem első látásra. Ez a fermentált szójababból készült japán étel kicsit olyan, mintha a szójabab és a sajt egy bizarr randin találkozott volna, és létrehozták volna ezt a nyúlós, erős szagú valamit. De ha K2-vitamin forrást keresünk, akkor ez AZ ÉTEL, amit be kell iktatni az étrendünkbe.
A nattó egyszerűen verhetetlenül vezeti a K2-vitamin források listáját, köszönhetően a Bacillus subtilis baktériumnak, amely a fermentálás során K2-vitamint termel. Egy kis adagban (100 grammban) akár 1000 mikrogramm K2-vitamin is lehet – ez körülbelül tízszerese annak, amit egy nap alatt ajánlott bevinni!
Bevallom, elég meredek volt az első nattó-kóstolás, de miután kicsit kutakodtam, rájöttem, hogy rizzsel, hagymával és szójaszósszal tálalva már egész baráti. Azóta hetente egyszer beiktatom, és szinte érzem, ahogy a csontjaim ujjonganak.
K2 vitamin miben van a tejtermékek közül?
Aki nem bírja a nattót (megértem, srácok, komolyan), annak jó hír, hogy a K2-vitamin más finomságokban is megtalálható. A sajtok például remek források, de – psszt, itt jön a csavar – nem mindegyik sajt egyformán értékes ebből a szempontból.
K2 vitamin miben van a sajtok közül?
A kemény és érlelt sajtok vezetik a listát K2-vitamin tartalom szempontjából. A gouda, az ementáli, a brie és a camambert igazán gazdagok benne. A gouda például 100 grammonként akár 75 mikrogramm K2-vitamint is tartalmazhat, ami már önmagában fedezi a napi ajánlott bevitelt.
Egyik kedvenc nassolnivalóm mostanában a vékonyra szeletelt gouda sajt egy kis mézzel és dióval – isteni kombó, és közben tudom, hogy a K2-vitamin mennyiségem is szépen alakul.
A sajtkészítés módja számít
Amit észrevettem, amikor utánajártam, hogy miben van K2 vitamin, hogy a hagyományos módon, hosszabb érleléssel készült sajtokban sokkal több van jelen belőle, mint a gyorsan, ipari módszerekkel gyártott társaikban. Ezért, ha lehet, érdemes kézműves vagy farmról származó sajtokat választani – nem csak a K2-vitamin miatt, hanem mert általában sokkal ízletesebbek is.
A K2 vitamin miben még?
A nattón és a sajtokon kívül is vannak meglepően jó K2-vitamin források:
Fermentált zöldségek – Savanyú, de hasznos
A koreai kimchi, a német sauerkraut vagy a jó magyar kovászos uborka mind-mind tartalmaz K2-vitamint, köszönhetően a fermentálási folyamatnak. Nem olyan mennyiségben, mint a nattó, de rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk a megfelelő K2-vitamin szinthez.
Tavaly kezdtem el házilag kimchit készíteni, és nem csak azzal jártam jól, hogy imádom az ízét, hanem a K2-vitamin bevitelem is nőtt. Win-win, nem?
A K2 vitamin miben van az állati belsőségek választékában?
Oké, ez nem mindenkinek lesz szimpi, de az igazság az, hogy a máj, főként a libamáj, jelentős mennyiségű K2-vitamint tartalmaz. Ugyanígy a tojássárgája is, főleg ha a tyúkok szabadon éltek és természetes táplálékot fogyasztottak.
K2-vitamin kiegészítők – Megéri vagy sem?
Amikor elkezdtem a K2-vitamin-vadászatot, természetesen felmerült bennem a kérdés: nem lenne egyszerűbb csak bekapni egy tablettát, mint ennyit monitorozni, hogy a K2 vitamin miben van? Nos, a válasz összetett.
Mikor érdemes K2-vitamin kiegészítőt szedni?
Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, ha nem szereted a fermentált ételeket, vagy ha orvosod D-vitamin kiegészítést javasolt (mint nekem), akkor érdemes lehet K2-vitamin kiegészítőt is szedni. A K2 segíti a D-vitamin megfelelő hasznosulását és megakadályozza, hogy a kalcium rossz helyen (pl. az erekben) rakódjon le.
Én K2 D3 vitamint szedek, MK-7 formában, ami a legjobban hasznosuló változat. De ez nem helyettesíti a változatos étrendet!
A K2-vitamin különböző formái – Nem mind egyenlő
Amit sokan nem tudnak, hogy a K2-vitaminnak több formája létezik, amelyeket „MK” rövidítéssel és egy számmal jelölnek (pl. MK-4, MK-7).
MK-4 vs. MK-7 – Melyik a jobb?
Az MK-4 főleg állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg az MK-7 inkább a fermentált ételekben. Az MK-7 hosszabb ideig marad a szervezetben, így általában hatékonyabbnak tartják. Nem véletlen, hogy a nattó, ami MK-7-ben gazdag, annyira értékes K2-vitamin forrás.
Miért fontos, hogy megtudjuk, hogy a K2 vitamin miben van?
Szóval, most már tudjuk, hogy a K2 vitamin miben van legnagyobb mennyiségben, de miért is olyan lényeges ez?
Csontegészség és szív-érrendszer védelem
A K2-vitamin fő feladata, hogy segítse a kalcium megfelelő beépülését a csontokba, és megakadályozza, hogy az erekben rakódjon le. Ez szuperfontos a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.
Egy tanulmány szerint a megfelelő K2 vitamin bevitel akár 50%-kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát! Ez azért nem semmi, igaz?
D-vitaminnal szoros kapcsolatban
A K2- és a D-vitamin együtt dolgoznak – a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, a K2 pedig gondoskodik arról, hogy ez a kalcium a megfelelő helyre kerüljön. Ezért is kérdezett rá az orvosom a K2-re, amikor kiderült, hogy D-vitamin hiányom van.
K2-vitamin a modern étrendben – Miért van hiány?
Érdekes módon, a modern feldolgozott étrend egyik következménye, hogy sok embernek K2-vitamin hiánya van anélkül, hogy tudna róla. Mivel a K2 főleg fermentált és hagyományos módon készült élelmiszerekben található, a modern, steril ételek előtérbe kerülésével a K2-bevitelünk jelentősen csökkent.
Nagyszüleink még rendszeresen ettek házi savanyúságot, háztáji állatok tojását, házi készítésű sajtokat – mind kiváló K2-források. Mi pedig csodálkozunk, hogy miért nő a csontritkulás és a szív-érrendszer betegségeinek aránya…
K2-vitamin bevitel a gyakorlatban – Tippek és trükkök
Most, hogy már tudjuk, hogy a K2 vitamin miben van, nézzük, hogyan tudjuk egyszerűen beilleszteni az étrendünkbe:
- Iklass be heti 1-2 alkalommal K2-ben gazdag sajtokat (gouda, brie, camambert)
- Ha bevállalós vagy, próbáld ki a nattót
- Készíts házi fermentált zöldségeket – egyszerűbb, mint gondolnád!
- Válassz szabadtartású tyúkoktól származó tojást
- Fontold meg a K2-vitamin kiegészítő szedését, különösen ha D-vitamint is szedsz
Én személyesen a sajt + kimchi + tojás kombót preferálom, a nattót csak ritkábban fogyasztom (még dolgozom a kapcsolatunkon).
Összegzés – A K2 vitamin miben van a leghatékonyabb formában?
Fentebb írtam, hogy a K2 vitamin miben van leginkább: fermentált ételekben (főként a nattóban), érlelt sajtokban, állati belsőségekben és bizonyos mértékben a fermentált zöldségekben van jelen. A modern étrendben sajnos sokszor hiányzik, pedig rendkívül fontos a csontok és a szív-érrendszer egészségéhez.
Ha pedig étrend-kiegészítő használata mellett döntesz, nézz szét webshop kínálatunkban, ahol számtalan minőségi és hatékony kombinált készítményeket is találsz!
Ezeket a készítményeket ajánljuk:
- GAL K-komplex+D3 Forte csepp – 20ml
- Goodwill K2-vitamin kapszula – 60db
- Netamin K2-vitamin kapszula – 100db