Vita Crystal Zöld kávé kapszula
A kávé ma világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk!
A kávé története:
Az egyik történet szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr.e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.
– 1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyászati célokra használta a kávét.
– A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.
– Isztambulban az első kávéházak az 1550-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.
A kávé feldolgozása:
– A bogyókat kézzel leszüretelik.
– Tisztítás, érlelés.
– Szárítás.
– A gyümölcshús eltávolítása a szemekről.
– További tisztítás.
– Válogatás.
– PÖRKÖLÉS!
Mi a baj a pörköléssel?
A pörkölés jóval 200C felett történik. Ezen a hőmérsékleten több száz karcinogén, rákkeltő anyag keletkezik!
Naponta 15 millió csésze kávét fogyaszt el Magyarország lakossága, ez évente 25 millió kg égetett pörkölt anyagot jelent. Ugyanez a probléma a pirítóssal és a karamelizált cukorral.
Zöld kávé – Pörkölés nélkül:
A zöld kávéban található koffein nem ugyanúgy hat, mint a fekete kávéban lévő, az előbbi ugyanis lassabban, de hosszabb időre fejti ki hatását, és a hagyományos eljárással szemben nem pörkölik meg, ezért tartalmazza azokat az anyagokat (polifenolokat) is, amelyek fokozottan támogatják az immunrendszert, védik a sejteket a káros hatásoktól.
Klorogénsav:
A zöld kávé egyik fő összetevője a klorogénsav, amelynek zsírégető, éhségérzet csökkentő és antioxidáns hatásai is ismertek. A klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását.
Tanulmányok, kutatások:
– Joe Vinson és munkatársai 16 ember bevonásával készítettek tanulmányt Indiában, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak Franciaországban és Japánban.
22-26 év közötti túlsúlyos, illetve elhízott ember vett részt a vizsgálatban.
A napi egy-két adag zöld kávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5%-kal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16%-kal.
– 2006-os kutatás: Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani.
Egereket tápláltak standard zöld kávébab kivonatot tartalmazó diétával, és ennek fő összetevőivel, nevezetesen koffeinnel és klorogénsavval 14 napig.
A kutatók úgy találták, hogy a zöld kávébab kivonat csökkentette a viscerális (zsigeri) zsír mennyiségét és a testtömeget, míg az ételfogyasztás nem változott.
– A klorogénsav legyőzi a felesleges cukrot.
A tekintélyes szaklap, a The Lancet 2002-ben tette közzé népességvizsgálatát, amelyet 17000 emberen végzett. A kutatók azt állapították meg, hogy 50%-kal kisebb diabétesz kockázattal számolhatnak azok, akik naponta 7 csésze kávét isznak meg, azokhoz képest, akik csak kettőt.
Más kísérleti eredmények:
– A klorogénsav kedvezően hat a májsejtek működését fokozó gének tevékenységére, és az adiponectin nevű hormon szintjét növeli, ami az inzulinérzékenységet segíti elő, gyulladáscsökkentő, diabétesz-megelőző és anti-atherogenic hatást fejt ki.
– Csökkenti a koleszterinszintet, a trigliceridszintet és a vérnyomást.
Probléma:
Naponta 7 csésze kávét meginni a legtöbb ember számára kivitelezhetetlen.
Ez arra ösztönözte a kutatókat, hogy derítsék ki, milyen cukorszint csökkentő anyagokat tartalmaz a kávé. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kávé klorogénsav tartalma felelős elsősorban a glukóz csökkentő hatásért.
Lenyűgözően meggyőző adatok:
– Japán kutatók egy csoportja 43%-os vércukorszint esést regisztrált, miután zöldkávébab-kivonatot adtak be egereknek egy kiadós evés után.
– Egy klinikai kísérletben 2011-ben a kutatók 50% klorogénsavat tartalmazó standardizált zöldkávébab-kivonat különböző dózisait adták be 56 személynek. Azután 100 g glukózt adtak nekik egy glukóz-terheléses vizsgálatban.
A kísérletben a vércukorszintek annál nagyobb mértékben estek vissza, minél nagyobb mennyiségű zöldkávébab-kivonat adagot kaptak a kísérleti alanyok, 100 mg-tól egészen 400 mg-ig. A 400 mg-os adagnál 32%-os csökkenés következett be a vércukorszintben – két órával a glukózbevitel után. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek az étkezés után veszélyesen magas – 8.9 mmol/l a vércukorszintje, a zöldkávébab kivonat 6 mmol/l-re csökkenti azt.
Ajánlott adagolás
2 kapszulát étkezés előtt javasolt bevenni.
Hatóanyag 2 kapszulában
Zöld kávé őrlemény: 1100mg
Összetevők
Zöld kávé őrlemény, zselatin
További hatóanyag információk
Hosszú távú energia – Zöld kávé ereje
A zöld kávéban található koffein energiát biztosít, de olyan módon, hogy elkerüli a gyors zuhanás élményét, amelyet gyakran tapasztalunk a klasszikus kávé után. Ez a lassabb felszívódás segíthet abban, hogy a nap folyamán állandó energiaszintet érjünk el.
Klorogénsav: Az antioxidáns hős
A klorogénsav nem csak az anyagcsere támogatásában játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem kiváló antioxidáns is, amely védi a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől. Ez az anyag hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához és az általános jólléthez.
Zöld kávé és vércukorszint: Természetes egyensúly
A zöld kávé klorogénsav tartalma segíthet fenntartani az egészséges vércukorszintet, különösen étkezés után. Kutatások kimutatták, hogy ez az összetevő csökkentheti a glükóz felszívódását a bélből, ezáltal hozzájárulhat a vércukorszint kiegyensúlyozásához.
Az anyagcsere barátja: Még több zöld kávé előny
A zöld kávé egyik további előnye a klorogénsav hatása az anyagcserére. Az aktív komponensek fokozhatják az anyagcsere sebességét, ami a napi energialeadást is növelheti, segítve a felesleges zsírraktárak lebontását.
Egyensúlyban tartja a koleszterinszintet
A klorogénsavnak többek között az a hatása is ismert, hogy csökkenti a vér koleszterin– és trigliceridszintjét, így támogatva a szív- és érrendszeri egészséget. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik természetes módon kívánják fenntartani szívük egészségét.
Májműködés támogatása zöld kávéval
A zöld kávé klorogénsava hatással van a májsejtekre. A kutatások szerint serkentheti a máj tevékenységét elősegítő gének működését, ami hozzájárulhat a máj egészségének fenntartásához.
Szív- és érrendszer védelme napi zöld kávéval
A zöld kávé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérnyomás és a szív érrendszerének egészséges fenntartásához. A benne lévő antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az érrendszerben kialakuló gyulladásokat és kockázatokat.
Vásárlói vélemények és értékelések
Még nincs értékelés.