Natura csicseriborsó
A csicseriborsó (Cicer aretinum) magas fehérje és keményítőtartalmú növény. Régebben sok éhezőt mentett meg az éhhaláltól.
Ma is kedvelt étel a Földközi-tenger környéki országokban, például a Közel-Keleten, Sziciliában, stb. A többi hüvelyeshez képest több C vitamint, (mely tényezőnek a csíráztatásban van jelentősége) és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz.
Készülhet belőle leves, főzelék, szendvicskrém, hagyományos mediterrán „humusz-krém”, töltelék… stb.
Célszerű előző éjszaka beáztatni, hogy a főzési idő lerövidüljön. A babhoz, lencséhez hasonlóan készíthető el. 1 csésze csicseriborsó 4 csésze vízben főzve. Az áztatólevet kiönteni!
További hatóanyag információk
A csicseriborsó tápanyagtartalma
A csicseriborsó kitűnő tápanyagforrás, gazdag fehérjékben, rostokban és számos vitaminban. A benne található fehérjék fontosak az izomépítéshez és a sejtek regenerációjához. Ezáltal a csicseriborsó ideális azok számára, akik növényi alapú étrendet követnek, de mindenkinek érdemes beépíteni a napi táplálkozásába.
Az ásványi anyagok jelentősége
Egyedülállóan magas vastartalmának köszönhetően a csicseriborsó különösen hasznos lehet vérszegénységben szenvedők számára. A benne lévő magnézium és kálium pedig hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, segítve a normális vérnyomás fenntartását.
Vitaminok a csicseriborsóban
Amellett, hogy jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, a csicseriborsó B-vitaminokban (különösen B6-vitaminban és folsavban) is gazdag. Ezek a vitaminok támogatják az idegrendszert és segítenek az energia termelésben.
A csíráztatás előnyei
A csicseriborsó csíráztatása nem csak a főzési időt rövidíti le, hanem növeli a táplálkozási előnyeit is. A csíráztatott csicseriborsó több enzimtartalommal bír, ami javítja az emésztést, és még több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatja szervezetünk.
Felhasználási módok az egészséges táplálkozásban
A csicseriborsóból különféle ételek készíthetők, mint például levesek, főzelékek, vagy saláták. A sokoldalúságának köszönhetően számos recepthez ad extra ízt és tápértéket, kezdve a klasszikus humusztól a pörgős currykig.
A csicseriborsó és a fenntarthatóság
A csicseriborsó termesztése általában kevesebb vizet és tápanyagot igényel, mint más fehérjében gazdag növényeké. Így nemcsak egészséges, hanem környezettudatos választás is azoknak, akik fenntartható életmódra törekednek.
A „Natura csicseriborsó – 250g” ideális választás mindazok számára, akik tápláló és fenntartható alapanyagokkal szeretnék felfrissíteni étrendjüket. Gazdag tápanyagtartalma és sokféle felhasználási lehetősége révén könnyedén beilleszthető bármilyen konyhába.
Vásárlói vélemények és értékelések
Még nincs értékelés.