Biopont Vegabond Hajdina
Nem is olyan régen még mindennapi étel volt, ma azonban kevéssé ismert étel az alapanyaga, a hajdina. Te mennyire ismered?
Ez az ázsiai eredetű gabonaféle igen sokrétűen felhasználható. Régebben leginkább kását készítettek belőle, azonban nem árt tudni, hogy köretként is igen finom, a magjából pedig liszt készülhet. Értékes vitamin forrás, valamint igen magas a rosttartalma is. A benne található szénhidrát több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz, további 20% pedig rost. Csaknem a teljes B-vitamin csoport megtalálható benne, illetve jelentős E-vitamin forrás. Kiváló antioxidáns, flavonoid és rutin (P-vitamin) is van benne.
Elkészítési javaslat: felhasználás előtt mosd meg alaposan, majd háromszoros mennyiségű vízben kb. 25 perc alatt főzd puhára. Köretként fűszerekkel, hagymával ízesítve, zakuszkával keverve, vagy édesen mézzel, mazsolával is fogyaszthatod.
Ajánlott adagolás:
A hajdina étrendbe illesztésekor napi egy adagot érdemes elfogyasztani, amely kb. 50-75 grammból áll. Az optimális hatás érdekében variáld a felhasználását, például köretként vagy reggeli kásaként.
Hatóanyagok 100g-ban:
- Energia 1455.0 kJ / 343.0 kcal
- Zsír 1.7 g – amelyből telített zsírsavak 0.4 g
- Szénhidrát 71.0 g – amelyből cukrok 0.3 g
- Só 0.0 g
- Fehérje 9.1 g
Összetevők:
hajdina
További hatóanyag információk
Sokoldalú vitaminforrás
A hajdina gazdag különböző vitaminokban, hozzájárulva az egészséges táplálkozáshoz. Az egyik legfőbb jellemzője, hogy szinte a teljes B-vitamin csoportot tartalmazza, beleértve a B1, B2, B3, és B6 vitaminokat. Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak az energia-anyagcserében, valamint az idegrendszer zavartalan működésében.
E-vitamin a bőr védelmében
A hajdina E-vitamin tartalma segít a bőr egészségének és szépségének megőrzésében. Az E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen, lassítva az öregedési folyamatokat. Rendszeres fogyasztása révén hozzájárulhat a bőr fiatalos ragyogásához.
Gazdag antioxidánsokban
A hajdinában található különböző antioxidáns vegyületek, mint például a rutin (vagy P-vitamin), elősegítik az érrendszer egészségét és segítenek a gyulladásos folyamatok mérséklésében. Az antioxidánsok jelenléte támogatja az immunrendszert és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Rostok az emésztés támogatására
A hajdina magas rosttartalma elősegíti az emésztés egészségét és hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. A rostok megkötik a vizet, ezáltal növelve a széklet térfogatát és elősegítve a rendszeres bélmozgást. Emellett a rostok hosszabb távú jóllakottság érzetet biztosítanak, ami hasznos lehet a testsúlykontroll során.
Könnyen beilleszthető az étrendbe
A hajdina sokféleképpen integrálható a mindennapi étrendbe. Remek alternatíva a rizs vagy más gabonafélék helyett. Készíthetsz belőle kását, de köretként is ízletes választás például zöldségekkel vagy húsokkal kombinálva. Mivel nem tartalmaz glutént, akkor is fogyaszthatod, ha gluténérzékeny vagy, így változatosabbá téve az étrended.
Flavonoidokban gazdag alapanyag
A hajdinában található flavonoidok, mint a kvercetin, hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Ezek a vegyületek erősítik a vérereket és növelik azok rugalmasságát, valamint segítenek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában.
Összefoglalás
A Biopont Vegabond Hajdina egy sokoldalú, tápláló és könnyen felhasználható gabonaféle, amely nagyszerű választás az egészségtudatos fogyasztók számára. Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, így beillesztése a mindennapi étrendbe támogatja az egyensúly és a vitalitás megőrzését.


