Paleolit Étkezési szódabikarbóna
Számos hasznos felhasználási területe ismert a szódabikarbónának.
A szódabikarbóna, bonyolultabb nevén nátrium-hidrogén-karbonát rendbe teszi a szervezet és a környezet kémiai egyensúlyát. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, akkor arra törekszik, hogy semlegesítse, és kiegyenlítse a pH-értékét. Ez a kettős képesség segít abban, hogy a szervezetsavasodás esetén visszaálljon az egyensúlyi helyzetébe.
Mire jó a szódabikarbóna?
A régi népi hagyományban számtalan praktikát találhatunk, amelyek a szódabikarbóna felhasználásának módjára adnak tanácsot. A lakásban tisztításra és szagtalanításra használható, a hűtőben semlegesíti a savanyú szagokat, tisztítószerekhez keverve növeli azok erejét, az ezüst ékszereket fényessé varázsolja, feloldja a kávé és tea okozta elszíneződéseket a bögrén, mosáshoz adva frissebbek lesznek a ruhák, kisebb tűz esetén pedig azonnali tűzoltásra alkalmas. Szódabikarbónás, nedves szivaccsal zsírtalaníthatóak a bútorok, és vízzel keverve szájöblítő készíthető belőle. A környezetre káros tisztítószerek helyett szódabikarbónával tisztítsuk a fürdőszobai és konyhai felületeket, mert így védjük környezetünket, és a pénztárcánkban is több pénz marad.


